sobota 25. ledna 2014

V šedých tónech
autorka: Ruta Sepetys
nakladatelství: CooBoo

Anotace:
Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.


Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech..



Vlastní anotace:

Patnáctiletá Lina Vilkasová žije se svou rodinou v Litvě, v Kaunasu. Lina je nadaná umělkyně. Její inspirací je Edvard Munch. Maluje svými pocity, svou duší. V září by měla začít studovat na umělecké škole.

V Evropě zuří válka a Stalin se chce zmocnit tří pobaltských republik a to Litvy, Estonska a Lotyšska. Místní obyvatele deportuje do pracovních táborů na Sibiři.

Večer 14.června 1941 zatknou i Linu, její matku a desetiletého bratra Jonase. Čeká je krutá, vyčerpávající a dlouhá cesta. Naloží je do vlaků pro dobytek, kde musí sdílet místo s cizími lidmi. Mrzutým plešatcem, Onou a její novorozenětem, knihovnicí paní Rimasovou, malou Janinou a dalšími osmatřiceti lidmi.

Lina netuší kam je vezou. Proč je vlastně zatkli? Vždyť nic neudělali! Kde je jejich otec?

Přesto tohle všechno se Lina zamiluje do sedmnáctiletého Andriuse. Právě láska, rodina, kreslení a naděje jí dává sílu, aby bojovala o holý život, za Litvu a za ostatní, kteří o ten svůj přišli.






Názor:
Tahle kniha má silný, krutý  a dojemný příběh. Na téhle knize je především úžasné, že ukazuje pravdu, tohle se kdysi odehrálo. Nechápete, jak se něco takovéhle strašné věci mohly dít. Nikdo si nedokáže představit, že by právě tohle jeho potkalo. Spousta nevinným lidem byl ukraden život. Byli odvlečeni na Sibiř a tam umírali s hladem za neustálého ponižování a bití v obrovské zimě.

Lina je velmi sympatickou hrdinkou. Obdivuji ji za její neuvěřitelnou statečnost, protože přes to všechno, co si musela vytrpět, se nenechala zlomit.

Linin příběh je dech beroucí, otřásl mnou, naprosto mě pohltil, rozbrečel mě a emocionálně vyčerpal.

Knihu V šedých tónech rozhodně stojí za to si přečíst.




Moje hodnocení:    10/10





11 komentářů:

  1. Rozhodně se na tuhle knížku chystám, protože ji všichni chválí:).Jinak pěkná recenze!
    KK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti, opravdu stojí za to :) Děkuju moc :)*

      Vymazat
  2. jo já taky okruh mých blízkých přátel už jí má přečtenou a já se nemůžu dočkat :))))

    OdpovědětVymazat
  3. Po přečtení recenze si tu knihu určitě přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Už mám tú knihu objednanú.. teším sa kedy mi príde ! :) Vyzerá to vážne skvele, tak realisticky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu drsná, ale zároveň tak zajímavá knížka, že jsem měla co dělat, abych na chvíli přestala ve čtení a šla se alespoň naobědvat :DD

      Vymazat
  5. Ta knížka je opravdu krásná - přesně podle recenze (mimochodem moc hezká), hodně drsná, krutá, vůbec nechápu, jak můžou být lidi k lidem tak zrůdní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten děj mě naprosto okouzlil, je to nádherná knížka. Já to taky nechápu, věř mi ..jinak děkujeme moc :)

      Vymazat
  6. V šedých tónech jsem četla. Je to skvělá kniha s nádherným obsahem. :)

    OdpovědětVymazat