sobota 29. března 2014

Ten, kdo stojí v koutě

autor: Stephen Chbosky 
nakladatelství: Brio
rok vydání: 2012
počet stran: 216

Anotace:
Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

Názor:

Charlie je takový malý miláček, který vlastně o životě neví téměř nic. Nemá kamarády a většina lidí si ho spojuje s člověkem, který moc nezapadá do kolektivu, a který by si raději stoupl někam stranou a otevřel nějakou knížku. Ze začátku mi ho bylo celkem líto. Nastoupil na střední školu a nikdo o něj nejevil sebemenší zájem. Ale když se konečně seznámil se Sam a Patrickem, konečně se začal bavit jako většina středoškoláků. Začal zkoušet věci, které by mu před pár měsíci přišly nevhodné a pro něj téměř nepřijatelné. Ale když už konečně našel lidi, kteří ho berou jako sobě rovného, proč konečně nezkusit najít sám sebe a místo, kam vlastně v životě patří?

Ještě než Charlie začal chodit na střední školu, zemřela mu jeho milovaná teta Helen, která byla jediným člověkem, který mu naslouchal a dokázal poradit. A hned na to, jeho kamarád spáchal sebevraždu. To vše na něj dolehlo neskutečným způsobem, takže ani nevěděl, jak se má se vší tou bolestí srovnat. Začal se více uzavírat do sebe, s nikým moc nemluvil a žil si ve světě přemýšlení a představ. 

Hned od první stránky zjistíte, že Charlie je prostě jiný. Normální věci mu nepřijdou zas tak normální. Sám se najednou rozhoduje, že se musí vyrovnat se vším, co mu dosud přinášelo bolest, začíná psát dopisy neznámému člověku, kterého nikdy neviděl, a o kterém se dozvěděl z vyslechnutého hovoru jeho spolužaček ve třídě. Ani my se nedozvíme jeho pravou identitu, což mě celkem mrzí, ale nejspíš to má i nějaký důvod, proč se s nim v knize neseznámíme. 

Charlieho vyprávění mě donutilo přemýšlet i o sobě, nejenom o způsobu jeho myšlení, a o tom, jak se on vyrovnává se ztrátou svých bližních. Až ke konci knížky jsem měla pocit, že mu začínám rozumět. Ale donutila jsem se přemýšlet také o tom, že i kdybych mu strašně moc chtěla pomoct, nejspíš by to nemělo celkem žádný význam, protože když si někdo usmyslí, že se uzavře sám do sebe a nepřijme od nikoho pomoc, tak s tím člověkem nehnu, ani kdyby jsem moc chtěla. Je to všechno v jeho hlavě a taky tam si to musí všechno srovnat, aby začal normálně fungovat.

Já se začala zajímat o knížku, až když jsem narazila na stránku jedné bloggerky, kde mluvila o filmu. Už ani nevím, u koho to bylo, ale hned jsem si knížku chtěla přečíst, abych se mohla kouknout na film. Rozhodně doporučuji knížku si přečíst, protože tahle knížka je dobrá v tom, že se zamyslíme sami nad sebou, nejenom nad Charlieho povahou. Knížku potřebujete vnímat do sebemenšího detailu. Není to o tom, že jí přečtete za dvě hodiny a pak ani nebudete vědět o čem byla. Rozhodně  mě knížka zaujala i tím, jak byla napsaná, dokázalo mě to vtáhnout rychle do děje a měla jsem pocit, jako když trápení i radosti prožívám s Charliem. Není pochyb o tom, že knížka si zaslouží jasných 10 hvězdiček.

                                                                     10/10

8 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze a určitě se chystám na film,ale až po knížce,kterou si musím co nejdříve přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuju :3 určitě přečti, já se na film taky chci kouknout, co nejdřív :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Charlie je takový malý zlatíčko, strašně moc jsem si ho oblíbila :D

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Rozhodně v nejbližší době musím kouknout na film :)

      Vymazat
  4. Ahoj ! :) Jmenuji se Lucia a tvůj blog jsem si zamilovala<3 Založila jsem si blog,píšu nějaké ty recenze a chtěla bych tě požádat o shlédnutí blogu a případný komentář s názory. Moc děkuji:)

    www.crazynewdays.blog.cz

    Film jsem viděla a byla jsem z toho nadšená:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Moc ráda se podívám na tvůj blog :) A strašně moc děkuji :* a taky jsem se včera koukla na film a rozhodně je výborně zpracovaný a v tomhle případě knížka a film jsou pro mě na stejné úrovni ;)

      Vymazat