pátek 28. února 2014

Mé sladké šestnácté století

Autor: Rachel Harris
nakladatelství: CooBoo
rok vydání: 2013
počet stran: 256

Anotace:
Cat Crawfordová má za pár dní oslavit své sladké šestnácté narozeniny. Ovšem to poslední, co si Cat přeje, je extravagantní narozeninová party organizovaná její temperamentní nevlastní matkou. Alespoň malou útěchou jí je plánovaný rodinný výlet do magické Florencie. A když ji při prohlídce tohoto úžasného města zavede zvědavost do cikánského stanu, ocitne se přímo… v renesanční Florencii.

Na tomto výletu do šestnáctého století, vyzbrojena pouze batohem plným věcí z budoucnosti, se Cat setká se svými předky. A nejen s nimi, vždyť v této době je Florencie plná známých umělců, kteří právě tvoří svá vrcholná díla. A samozřejmě není nouze ani o pohledné renesanční ctitele… Avšak podaří se Cat najít cestu zpět do moderní doby, nebo se její italské dobrodružství promění v italské navždy?

Vlastní anotace:   
Cat je taková normální teenagerka, která se zajímá o historické památky, nejvíce z 16. století, hlavně  se zajímá o Michelangelovu sochu Davida. Zároveň ji láká také renesanční Itálie, do které se s otcem a temperamentní nevlastní matkou vydává na dovolenou. Už jen to, že Jenna chce přesně rozhodovat o tom, jak bude vypadat Catina narozeninová party šestnáctin, jí leze na mozek. Navíc jede Jenna s Cat a jejím otcem na prázdniny, to už je moc. Proto je velmi nadšená z toho, když může celé jedno odpoledne strávit sama a prohlédnout si renesanční Itálii svýma očima. Když se před ní objeví obrovský stan, neváhá a vstoupí do něj. Setkává se tady s cikánkou, která věští budoucnost. I Cat si nechá věštit. Dozvídá se, že se vydá na dobrodružnou cestu do Florencie v době 16. století. I když je věštba cikánky podle Cat z říše snů, přesto v ní hlodá jiskřička pochybností. Co když se podivná věštba stane skutečností? A jestli k tomu dojde, bude se moct vrátit zpět do současnosti?

Názor:
První můj dojem po přečtení 80 stránek byl takový, že jsem si říkala, co to čtu za slaďárnu.  První polovina knížky byla nudná, ale ta druhá polovina už se krásně rozjela. Ze začátku se děj točil jen okolo Jenny a toho, jak ji Cat nemá ráda. To mi lezlo na nervy, ale když se konečně Cat přenesla do 16. století, a přestala řešit svou "macechu", knížka začala mít spád. Nakonec jsem zjistila, že knížka je příjemnou oddechovkou.
Konečně jsem  u ní odpočívala daleko od všech těch dystopií, YA, sci-fi. Tohle je přesně knížka, kterou jsem potřebovala - jednoduchá, čtivá, krátká akorát na cestu autem, když jsem jela do hor. Kdo chce jednoduchou, trochu sladkou, nenáročnou knihu na přemýšlení, je tahle pro něj tou pravou.

 Postavy:
 Ke Cat jsem si musela najít vlastní cestu, protože to nebyla postava, do které jsem se vžila hned od první stránky. Někdy jsem měla nutkání jí dát facku, aby se už konečně probrala a uvědomila si, jak sobecky se vlastně chová, ale nakonec jsem si k ní tu cestu našla. Když Cat vstoupila do toho stanu, nepromyslela si nic dopředu. Nejdřív prostě stála před ním a pak už do něj rychle vkročila, to mi přišlo hodně hektické a nevím proč.

Byla tam výrazná změna v chování předtím, než odcestovala a pak na konci. Rozhodně tu konečnou Cat jsem měla nejradši, protože si už konečně uvědomila, že nejhorší věc na světě není, že jí macecha uspořádá podle sebe navrženou narozeninovou oslavu.

   
A konec? Proč to skončilo tak otevřeně? Doufám, že brzy bude další díl, protože chci vědět, jak to všechno dopadne.

                    HODNOCENÍ 8/10

7 komentářů:

  1. Kniha je poväčšinou recenzovaná v pozitívnom smere :) Možno sa na ňu predsa odhodlám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to romantická, příjemná, čtivá oddechovka, ale potřebuješ na ni dobrou náladu, jinak se ti může stát, že bys chvílemi vzala Cat pánvičkou pohlavě :D teda alespoň já to tak měla :) Přečtením rozhodně nic nezkazíš :)

      Vymazat
  2. Kniha na mňa už čaká.. bohvie kedy sa k nej dostanem :D príde mi ako milá oddychovka, keďže je tak recenzovaná na väčšine blogov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková romantická oddechovka, u které jsem si rozhodně odpočinula po všech dystopií, fantasy, sci-fi atd :)

      Vymazat
  3. knihy od cooboo mam moc ráda, snad najdu čas i na tuhle :) pěkná recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) CooBoo má většinou knížky, které mi přirostou k srdci, proto mám to nakladatelství strašně moc ráda :)

      Vymazat
  4. Na tuto knížku se brzy chystám. :)

    OdpovědětVymazat